راهنمای تهیه چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ

چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ

بهترین چک لیست تجهیزات آشپزی و کمپینگ در طبیعت کدام است؟ اصلا چرا باید برای طبیعت‌گردی‌، لیستی از تجهیزات ضروری آشپزی تهیه کنیم؟ یک چک لیست آشپزی کمپینگ برای طبیعت‌گردی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟ پاسخ همه این سوالات و عناوین مشابه دیگر، مطالبی است که ما در این مقاله آموزشی به آن خواهیم پرداخت. درضمن در ادامه، گریزی هم به تعریف کمپینگ می‌زنیم و نکات مهم یک چک لیست آشپزی کاربردی را بیان خواهیم کرد.

 

فهرست مطالب

تعریف کمپینگ و ضرورت آن

چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ

ویژگی‌های ظروف مناسب نگهداری غذای کمپینگ

ظروف آشپزی کمپینگ و پخت‌وپز

اجاق گاز مناسب و قابل حمل کمپینگ

سرشعله مناسب کمپینگ

ظروف مخصوص ادویه جات و ادویه پاش کمپینگ

کیف یا کیسه های جمع آوری زباله

آتش‌زنه و وسایل ایجاد آتش

نکات مهم درباره چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ

 

تعریف کمپینگ و ضرورت آن

 

در دنیای پرمشغله و پردغدغه کنونی، زمانی خواهد رسید که به دنبال آرامش یافتن در یک مکان خاص و زیبا و منحصربه‌فرد هستیم. رفتن به دل طبیعت و تفریح در آن یکی از گزینه‌های مناسب، عالی و کم هزینه برای گذراندن اوقات فراغت است که گاهی اوقات به شدت به آن نیاز پیدا خواهیم کرد. رفتن به کمپینگ یک یا چند روزه می‌تواند آسایش و آرامش روح و جسم ما را تامین کند. البته که یکی از عادات و تفریحات اصلی همه ایرانیان کمپ‌های کوتاه و طولانی مدت خانوادگی و طبخ غذایی لذت‌بخش در دل طبیعت است. حال در این بین داشتن تجهیزات آشپزی کمپینگ مناسب که سبک و دارای حمل راحت، چندکاره و در عین حال استفاده ساده باشد، بسیار مفید است.

درضمن ناگفته نماند به همان اندازه که طبیعت‌گردی می‌تواند لذت‌بخش باشد، در صورت نداشتن تجهیزات مناسب و با کیفیت، بروز مشکلات احتمالی در دل طبیعت ممکن است برای شما دردسرساز شود. زیرا اگر در منزل از تجهیزات با کیفیت پایین استفاده کنید ممکن است بتوان در صورت پدید آمدن اختلال آن را برطرف کرد و یا آن را با امکانات دیگری جایگزین کرد، ولی در دل طبیعت ممکن است به دلیل سختی در دسترسی مستقیم به تجهیزات کمکی و جایگزین برای شما دشوار باشد.

حال شاید بخواهید به‌طور دقیق‌تر بدانید که کمپینگ چیست؟ باید گفت که کمپینگ دارای تعریف خاص یا عجیبی نمی‌باشد. سفر و گردش در دل طبیعت و گذراندن یک یا چند شب در آن، نوعی کمپینگ به حساب می‌آید. هر چند باید توجه داشت که این موارد گفته شده تنها برای گردشگران معمولی صدق می‌کند. در برخی موارد و برای بعضی از افراد، کمپینگ و طبیعت‌گردی یک تخصص حرفه‌ای به حساب می‌آید. ولی آیا می‌توان بدون تجهیزات، امکانات و داشتن برنامه به کمپینگ رفت؟ قطعا نه! برای انجام هر کاری وجود یک برنامه جامع و کامل و همچنین داشتن چک لیست‌ تجهیزات مورد نیاز ضروری و مهم می‌باشد. مخصوصا زمانی که قرار است مدتی را بیرون از خانه و به دور هر امکاناتی، سر کنیم. تا زمانی که تمام امکانات و لوازم کمپینگ و طبیعت گردی، مانند تجهیزات آشپزی کمپینگ مهیا نباشد، لذت بردن از آن امکان پذیر نخواهد بود. پس تهیه تجهیزات مناسب یک ضرورت می‌باشد که باید به طور خاص و ویژه به آن توجه گردد.

 

کمپینگ

 

چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ

 

وقتی صحبت از تجهیزات آشپزی کمپینگ می‌شود چند عدد قاشق و چنگال، یک قابلمه ساده، یک اجاق گاز معمولی و یک فلاسک و لیوان، وسایلی هستند که احتمالا در ذهن خود در حال مرور آن‌ها هستید؛ ولی باید بدانید که قضیه به این سادگی‌ها هم نیست. باید توجه داشته باشیم که این سفر جدی‌تر و متفاوت‌تر از سایر سفرها می‌باشد. در این نوع سفر شما دائما در حال حرکت و فعالیت هستید، پس اگر فکر می‌کنید که می‌توانید برای چنین سفری هر چیز غیرضروری و دم‌دستی را با خود حمل کنید، باید بگوییم که کاملا اشتباه است. علاوه بر آن باید در نظر داشت که نبود تجهیزات مناسب و اصولی برای کمپینگ در بسیاری از موارد روتین مثل برپایی آتش، می‌تواند اولین مشکل را برای شروع یک کمپینگ ایده‌آل ایجاد کند. به‌طور مثال استفاده از بادگیر و محافظ شعله مناسب، می‌تواند تاثیر به سزایی در کاهش مصرف سوخت داشته باشد.

همچنین باید در نظر داشت در هنگام کمپینگ و سفر در طبیعت احتمال وقوع اتفاقات غیر منتظره وجود دارد و شاید این اتفاق‌ها موجب آسیب به وسایل و تجهیزات گردد. پس حتما باید در هنگام انتخاب تجهیزات مورد نیاز، فاکتورهایی مانند جنس، کیفیت، دوام و ... را مورد بررسی قرار داده و بعد برای تهیه آن اقدام نمایید. بررسی کاربرد و سطح کارایی و همچنین وزن این گونه تجهیزات از جمله مواردی هستند که باید حتما به آنها توجه کنید. حالا وقت آن رسیده که به تشریح چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ بپردازیم. ضروری‌ترین تجهیزات آشپزی یا پخت‌وپز در طبیعت به شرح زیر می‌باشد:

 

  • اجاق گاز
  • سوخت
  • سرشعله
  • فندک مخصوص، کبریت و وسایل آتش‌‌زنه مانند، مکعب آتش‌زنه، کناف آتش‌زنه و چوب آتش‌زنه
  • ظروف آشپزی و پخت‌وپز
  • ظروف نگهداری غذا
  • کفگیر، ملاقه، رنده، درب بازکن، چاقوی تیز، قاشق و چنگال و لیوان
  • ظرف آب
  • کتری کمپینگ
  • دستکش مخصوص فر یا آشپزخانه
  • سفره
  • کیسه‌های جمع آوری زباله
  • وسایل نظافت و شست‌وشو مانند مایع ظرفشویی، اسفنج و ...
  • ادویه‌جات و ظرف مخصوص برای آن‌ها

 در ادامه به بررسی بعضی از مهمترین وسایل این چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ خواهیم پرداخت.

 

چک لیست تجهیزات آشپزی

 

ویژگی‌های ظروف مناسب نگهداری غذای کمپینگ

 

شاید این سوال گاهی اوقات از فکر برخی از ما عبور کرده باشد و با خود بگوییم، تا زمانی که انواع ساندویچ‌ها و غذاهای آماده و بسته‌بندی شده در بازار وجود دارد دیگر چه نیازی به آشپزی کردن در طبیعت داریم. اگر بخواهیم با خود صادق باشیم و قدرت تصور بالایی به خرج بدهیم می‌بینیم که گاهی اوقات آشپزی کردن به صورت تکی یا گروهی تا چه حد می‌تواند لذت بخش و دلپذیر باشد. پس می‌توان نتیجه گرفت که اگر قصد داریم چند روزی را در طبیعت سر کنیم، حتما همراه داشتن تجهیزات آشپزی کمپینگ امری کاملا لازم و ضروری است.

همچنین اگر غذای پخته شده و آماده همراه خود دارید، حتما به ظروف غذاخوری احتیاج پیدا خواهید کرد. به عبارتی می‌توان گفت که این مورد از جمله اساسی‌ترین و مهم‌ترین تجهیزات مورد نیاز برای گردش و تفریح در طبیعت به حساب می‌آید. این ظروف پلاستیکی و یا گاهی اوقات استیل معمولا زمانی مناسب هستند که بتوانند موادغذایی را در مدت زمان طولانی، گرم و تازه نگه دارند. مزیت ظروف پلاستیکی نسبت به استیل آن است که معمولا سبک‌تر بوده و به همین دلیل حمل بسیار راحت‌تر و آسان‌تری دارند. به‌خصوص در سفر‌های کوه‌نوردی حرفه‌ای این امر نمود بیشتری پیدا می‌کند. زمانی که نداشتن اضافه وزن کوله پشتی یک کوه‌نورد جزو ضروریات کوهنوردی‌ها و صعودهای حرفه‌ای است؛ درحدی که حتی گاهی گرم‌ها نیز مهم می‌شوند.

همچنین ظروف نگهداری غذای استیل از برند‌های مطرح این صنعت که صرفا برای این کار ساخته شده و وزن زیادی ندارند هم برای این کار بسیار مناسب هستند. از جمله آن‌ها می‌توان به ظروف غذای برند استنلی (STANLEY) یا سیگ (SIGG) اشاره کرد. معمولا این ظروف فلزی از بدنه عایق دوجداره تشکیل شده‌اند که طعم و بوی غذا را تغییر نداده و با طراحی مشابه فلاسک، مناسب طبیعت‌گردی‌های چند روزه هستند.

 

ظروف آشپزی کمپینگ و پخت‌وپز

 

حتما برای آماده کردن صبحانه یا هر وعده‌غذایی دیگر، گرم کردن غذای آماده یا پخته شده، درست کردن چای یا قهوه و ... به ظرفی مناسب نیاز داریم. پرهیز از تهیه ظروف پخت‌وپز سنگین، مثل همیشه یکی از مهم‌ترین نکاتی است که حتما باید در هنگام تهیه تجهیزات آشپزی کمپینگ مورد توجه قرار بگیرد و به‌دلیل حرکت و فعالیت دائمی، سبک و کم وزن بودن بار همراه، لازم و ضروری است. در غیر این صورت، حرکت بسیار سخت و دشوار شده و یا حتی مشکلات جدی‌تری را به همراه خواهد داشت. جنس این نوع ظروف از جمله فاکتورهای قابل بررسی و مهم در هنگام تهیه تجهیزات پخت‌وپز بوده و باید حتما با کیفیت، بادوام، مقاوم و عایق مناسب حرارت و گرما باشند. قابلمه، ماهیتابه، کتری کمپینگ، ملاقه و کفگیر از جمله ظروفی هستند که باید برای آشپزی در طبیعت حتما همراه خود داشته باشید.

در این زمینه گاها داشتن یک باربیکیو مناسب کمپینگ، که هم از لحاظ وزن و هم از لحاظ قابلیت حمل کیفیت مناسبی داشته باشد هم حائز اهمیت می‌شود. اگر به دنبال خرید همچین وسیله‌ای هستید، می‌توانید به مقاله راهنمای خرید باربیکیو کمپینگ در مجله آفرودبازار مراجعه نمایید.

 

ظروف آشپزی

 

اجاق گاز مناسب و قابل حمل کمپینگ

 

اجاق گاز مناسب کمپینگ و طبیعت‌گردی از دیگر وسایل مورد نیاز و ضروری برای آشپزی در دل طبیعت به حساب می‌آید. این اجاق‌ها دارای اندازه و انواع مختلفی هستند که باید متناسب با مدت زمان استفاده انتخاب شوند. کپسول گاز، کبریت یا فندک، سرشعله و سوخت از جمله وسایلی هستند که حتما برای ایجاد احتراق به آن‌ها نیاز خواهیم داشت و به عبارتی وجود آن‌ها در میان سایر تجهیزات آشپزی کمپینگ لازم و کمک کننده است. اجاق گازهای کمپینگ معمولا در دو نوع تک شعله و دو شعله ساخته می‌شوند که در عین کارایی، سبک و قابل حمل باشند.

همچنین در اجاق‌های حرفه‌ای، سیستم جرقه ‌زنی و احتراق مناسبی تعبیه شده که دیگر نیاز به کبریت، فندک و وسایل احتراق نخواهد بود. در ضمن استفاده از آن‌ها موجب عدم تولید دود و جلوگیری از قطع شاخ و برگ درختان و حفظ محیط زیست نیز خواهد شد.

 

سرشعله مناسب کمپینگ

 

سرشعله از آن دسته لوازمی است که باید حتما در لیست تجهیزات مورد نیاز آشپزی در طبیعت قرار بگیرد. این وسیله معمولا از جنس مس و آلیاژ مرغوب و بادوام ساخته می‌شود و به دلیل سبک بودن و همچنین داشتن ابعاد و اندازه کوچک، به راحتی در کوله پشتی کمپینگ قرار گرفته و فضای بسیار کمی را نیز اشغال می‌کند. همچنین از ویژگی‌های بارز سرشعله‌های حرفه‌ای می‌توان به داشتن محافظ باد اشاره کرد که از اتلاف گرما در طول پخت‌وپز جلوگیری می‌کند. این سرشعله‌ها غالبا بسیار هم سبک هستند و برای کوهنوردان حرفه‌ای و آماتور مناسب می‌باشند.

 

سرشعله کمپینگ

 

ظروف مخصوص ادویه جات و ادویه پاش کمپینگ

 

ادویه جات و چاشنی‌ها بخش‌های جدایی‌ناپذیر غذاها و ذائقه ایرانی می‌باشند که به آشپزی ما روح تازه‌ای می‌بخشند. برای ادویه جات حتما به ظرفی مناسب و کوچک نیاز داریم. قرار دادن ادویه جات در ظروف نامناسب و جاگیر، اصلا انتخاب خوبی برای تهیه تجهیزات آشپزی کمپینگ نیست. به همین دلیل ادویه پاش‌های مخصوص کمپینگ طراحی شده‌اند که حجم و ابعاد بسیار کوچکی داشته و شامل بخش‌های مجزا برای قرارگیری چند ادویه متفاوت می‌شوند. این ادویه پاش‌ها را می‌توان در کوچک‌ترین جیب کوله پشتی قرار داد و معمولا از پلاستیک ضد‌آب تجزیه‌پذیر در طبیعت و نفوذ ناپذیر ساخته شده‌اند.

 

کیف یا کیسه های جمع آوری زباله

 

یکی از چالش‌های همه طبیعت‌گردان و طرفداران محیط زیست، جمع‌آوری زباله‌های تولیدی در دل طبیعت است. طبیعتا داشتن کیسه یا سطل جمع آوری زباله مناسب که مخصوص این کار باشد و حتی در صورت استفاده در خودروهای آفرودی ظاهر مناسبی داشته باشد از الزامات چک لیست آشپزی و کمپینگ می‌باشد. زیرا طبیعی است که در سفرهای کمپینگ و طبیعت‌گردی به هیچ عنوان نباید سبب تخریب و آسیب رساندن به محیط زیست شویم. به همین دلیل قرار دادن کیف یا کیسه جمع آوری زباله در لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ بسیار با اهمیت است.

 

آتش‌زنه و وسایل ایجاد آتش

 

همان‌طور که می‌دانیم و مشخص است، یکی از نیاز‌های اصلی طبیعت‌گردان و افرادی که قصد آشپزی و کمپینگ در طبیعت را دارند راه‌اندازی و برپایی آتش است. حتی در شرایطی اعم از بارندگی‌ها و باد‌های شدید ممکن است به آتش‌زنه‌ای حرفه‌ای‌تر مانند چخماق، کبریت‌های ضدآب، کناف‌های آتش‌زنه، چوب‌های آتش زای مخصوص و ... احتیاج پیدا کنید. در ضمن همان‌طور که در بالاتر هم اشاره شد، وجود محافظ باد مناسب برای محل اجاق گاز نیز جزو نکات کوچکی است که رعایت آن، هدر رفتن گرما و مواد سوختنی را تا 50 درصد کاهش می‌دهد.

 

آتش‌زنه و وسایل ایجاد آتش

 

چند نکته مهم و کاربردی درباره چک لیست تجهیزات آشپزی کمپینگ

 

قبل از رفتن به طبیعت و شروع سفر باید حتما وعده‌های غذایی را مشخص کنیم. مشخص کردن وعده‌های غذایی قبل از شروع کمپینگ، به راحتی شما در این سفر کمک بسیاری کرده و همچنین حرکت و فعالیت در طبیعت را سرعت می‌بخشد. در مورد انتخاب بهترین وعده‌های غذایی هم طبیعتا آن‌هایی که دارای مواد مغذی بیشتری باشند و یا شامل همه یا اکثر گروه‌های غذایی باشند بهترین آن‌ها هستند. در این بین غذاهای آماده انرژی‌زا و مناسب طبیعت‌گردی که کم‌حجم و شامل مواد انرژی‌زا هستند نیز توصیه می‌شوند.

هرچه تعداد ظروف مورد نیاز برای پخت‌وپز کمتر بوده و همچنین سبک و کاربردی‌تر باشد، کوله پشتی کمپینگ را راحت‌تر می‌توان حمل کرد و در نتیجه حرکت در طبیعت سریع‌تر پیش می‌رود. به عبارتی باید برای کمپینگ از وسایل چند کاره استفاده نماییم. به طور مثال استفاده از ست ظروف غذای کمپ که چندکاره هستند و معمولا در کنار هم به صورت تاشو قرار دارند، انتخاب بسیار مناسبی است. در این بین شرکت‌های CRIVIT و KOVEA از معروف‌ترین تولیدکنندگان این محصولات می‌باشند.

موادغذایی که در کوله‌پشتی خود قرار می‌دهیم حتما باید سبک بوده و همچنین دارای قابلیت نگهداری بالا باشند. در این صورت می‌توانیم موادغذایی بیشتری را در سفر همراه خود داشته باشیم. به همین دلیل استفاده از فلاسک‌ها و یا ظروف نگه‌داری غذای مناسب اهمیت بالایی پیدا می‌کنند. تجهیزات آشپزی کمپینگ مناسب باید در کنار سبکی و قابل حمل بودن از کیفیت بالایی نیز برخوردار باشند تا در کمپ‌های چند ساعته طعم و بوی غذا تغییر نکند.

 

جمع‌بندی

رفتن به دل طبیعت و شروع یک کمپینگ جذاب، مانند هر فعالیت جدی دیگری، نیاز به مقدمات و آماده‌سازی‌های خاصی دارد. درکنار بسیاری از وسایل که برای طبیعت‌گردی لازم و ضروری است، تجهیزات پخت‌وپز و آشپزی در سفر هم می‌تواند کاربرد بسیاری داشته باشد. به همین دلیل، در این مقاله، لیستی از ملزومات و ابزارهای مربوط به آشپزی در طبیعت را معرفی کردیم تا نگرانی از این بابت نداشته باشید. در آخر پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه وسایل آشپزی کمپینگ خود را به حداقل برسانید، باتوجه به نوع، مدت و شرایط سفر، فقط وسایل ضروری را همراه برده و از انتخاب تجهیزات کم اهمیت اجتناب کنید.