راهنمای انتخاب فلاسک مسافرتی مناسب

راهنمای انتخاب فلاسک مسافرتی

بهترین فلاسک مسافرتی چه ویژگی‌هایی دارد؟ تفاوت انواع فلاسک‌های مسافرتی با توجه به تکنولوژی ساخت و کاربرد چیست؟ بهترین برند‌های عرضه‌کننده فلاسک مسافرتی کدامند؟ مهم نیست بخواهید به کجا سفر کنید، از پیکنیک‌های کوچک خانوادگی و مسافت‌های کوتاه در یک سفر بین جاده‌ای گرفته تا کمپینگ‌های چند روزه، فعالیت‌های ورزشی و یا حتی سفر‌های کوهستانی، استفاده از یک نوشیدنی گرم برای خودتان و همراهانتان می‌تواند جان تازه‌ای به سفر شما ببخشد که نیازمند آن داشتن یک فلاسک مسافرتی استاندارد با ساخت و متریال حرفه‌ای است.

معمولا عملکرد انواع فلاسک مسافرتی یکسان است؛ به این شکل که با داشتن جداره‌های خلا و یا دیواره‌های عایق از هدر رفت انرژی جلوگیری می‌کند و می‌توانید نوشیدنی خود را در شرایط مختلف در دمای مورد انتظار استفاده نمایید. در این زمینه اصلی‌ترین معیار‌ها برای انتخاب بهترین فلاسک مسافرتی مواردی مانند، متریال استفاده شده در آن، حجم و طراحی ساخت آن است. پس تا انتهای مقاله همراه ما بوده و از ویدیو راهنمای خرید فلاسک مسافرتی دیدن نمایید، تا بتوانید دید مناسبی برای انتخاب یکی از کاربردی‌ترین وسایل چک لیست طبیعت گردی و حتی مصارف روزمره داشته باشید.

 

فهرست مطالب

فلاسک مسافرتی چگونه کار می‌کند؟

نکات مورد توجه در خرید فلاسک مسافرتی

مدت زمان نگه‌دارندگی فلاسک

جنس بدنه و مخزن فلاسک مسافرتی

نحوه باز شدن در فلاسک مسافرتی

حجم و ظرفیت داخلی فلاسک مسافرتی

بهترین برند‌های تولید فلاسک مسافرتی

نکات مهم در استفاده از فلاسک مسافرتی

 

فلاسک مسافرتی چگونه کار می‌کند؟

 

واضح است که مهم‌ترین ویژگی یک فلاسک مسافرتی عایق دما بودن آن است. این فلاسک‌ها دارای جداره‌های عایق هستند تا از هدر رفت انرژی و تغییر دمای مایعات بین فضای داخل و بیرون از فلاسک جلوگیری کنند. طبیعی است که بهترین فلاسک‌های مسافرتی دارای خاصیت نگهداری حداکثری گرما و سرما می‌باشند. علاوه بر آن یک فلاسک مسافرتی مناسب باید قابلیت جلوگیری از نشت مایعات و یا خروج بخار حتی در حالت واژگون را دارا ‌باشد. همچنین برخورداری از بدنه مقاوم در برابر ضربه می‌تواند یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های یک فلاسک مسافرتی عادی با فلاسک‌های کوهستانی یا پیشرفته‌تر باشد.

در نظر داشته باشید که بدنه فلاسک‌های مسافرتی از انواع جنس‌های فولاد، پلاستیک، شیشه‌ای و یا ترکیبی از شیشه و پلاستیک هستند، که باید توجه داشت آن دسته از فلاسک‌های مسافرتی که مقاومت بالایی در برابر ضربه، خط و خش و افتادن دارند، ساخته شده از آلیاژ‌های فولادی می‌باشند. فلاسک‌های مسافرتی ساخته شده توسط کمپانی‌های استنلی و سیگ معمولا دارای طراحی و بدنه خاص و بسیار مقاوم هستند. علاوه بر موارد فوق، واشرهای تعبیه شده در قسمت درب فلاسک مسافرتی نیز باید دارای دو ویژگی خاص باشد که اولا از نشتی مایعات و بخار آن‌ها جلوگیری کند و ثانیا در طعم و بوی نوشیدنی تغییری ایجاد نکند.

 

نکات مورد توجه در خرید فلاسک مسافرتی

 

نکات خرید فلاسک مسافرتی

در هنگام رفتن به ساحل، سفرهای طبیعت‌گردی، کوهنوردی و کمپینگ، پس از گردش و پیاده‌روی طولانی مدت، استراحت و میل کردن نوشیدنی مورد علاقه‌تان می‌تواند تشنگی‌تان را بر طرف کرده و باعث رفع خستگی شما شود تا ادامه روز را با انرژی بیشتری سپری کنید. در این صورت انتخاب فلاسک مسافرتی که مناسب نوع و مدت زمان سفر شما باشد، لازمه بررسی موارد مختلفی است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

 

مدت زمان نگه‌دارندگی فلاسک

 

یکی از اولین مواردی که در برخورد با فلاسک مسافرتی با آن مواجه می‌شوید اعدادی است که بر روی بدنه آن درج شده و نشان‌دهنده‌ی مدت زمان نگه‌دارندگی مایعات گرم و سرد درون آن است. یکی از مقیاس‌های مناسب برای سنجش کیفیت یک فلاسک مسافرتی مدت زمان نگهداری آب جوش در آن است. این مدت زمان در فلاسک‌های مختلف متفاوت هستند ولی به طور مثال برای مایعات گرم در فلاسک‌های معمولی از 8 ساعت نگه‌دارندگی شروع شده و در فلاسک‌های حرفه‌ای و کوهنوردی حتی ممکن است تا 40 ساعت هم مایعات درون آن را گرم و آماده نوشیدن نگه دارند که در ادامه به توضیح هر کدام از این اعداد درج شده روی فلاسک می‌پردازیم:

  • سازوکار فلاسک مسافرتی در نگهداری مایعات گرم: نگهداری مایعات گرم در فلاسک‌ مسافرتی یکی از مهم‌ترین معیار‌هاست. به طور مثال ممکن است روی فلاسک شما عدد 18 ساعت نگه‌دارنگی مایعات گرم درج شده باشد. این عدد به این منزله است که اگر شما فلاسک خود را با آب جوش 100 درجه پر کنید بیشتر از یک نیم روز آماده نوشیدن می‌ماند. البته به این معنا نیست که 18 ساعت در دمای جوش است بلکه مایعات درون فلاسک مسافرتی طبیعتا افت دما پیدا می‌کند و این میزان افت دمایی برای آب جوش 100 درجه معمولا تا حدود 68 درجه است.
  • سازوکار فلاسک مسافرتی در نگهداری مایعات سرد: از سوی دیگر برای نگه‌داری مایعات سرد می‌توان این مثال را زد که اگر شما فلاسک خود را با آب صفر درجه پر کنید باتوجه به نوع فلاسک شما و عدد درج شده روی آن حتی ممکن است تا 24 ساعت آن را خنک و آماده نوشیدن نگه دارد که طبیعتا مانند حالت قبلی دمای این مایع سرد نیز افزایش پیدا می‌کند. این افزایش دما ممکن است تا 15 درجه نیز باتوجه به میزان عایق بودن فلاسک شما و مخرن آن ادامه داشته باشد ولی طبیعتا در این مدت همواره خنک و قابل نوشیدن است.
  • سازوکار فلاسک مسافرتی در نگهداری یخ: برای یخ باید در نظر گرفت که اعداد درج شده روی فلاسک طبیعتا بیشتر از آب سرد است، زیرا که یخ ظرفیت گرمایی بیشتری دارد و حتی ممکن است از 24 تا 36 ساعت طول بکشد تا یخ درون فلاسک شما به دمای 15 درجه برسد.

 

جنس بدنه و مخزن فلاسک مسافرتی

 

جنس بدنه و مخزن فلاسک مسافرتی

طبیعتا مواد به کار رفته در بدنه و مخزن فلاسک مسافرتی تغییرات بزرگی در کارایی انواع فلاسک ایجاد می‌کند. ابتدا از مخزن فلاسک شروع می‌کنیم که در انواع شیشه‌ای، استیل و سرامیکی وجود دارند و البته که مدل‌های استیل و شیشه‌ای مرسوم‌تر می‌باشند که به مزایا و معایب استفاده از هر کدام از آن‌ها به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.

  • فلاسک با مخزن شیشه‌ای: از مزایای فلاسک مسافرتی با مخزن شیشه‌ای می‌توان در وهله اول به سبکی آن نسبت به فلاسک‌های مخزن استیل اشاره کرد. جدای از آن فلاسک مسافرتی مخزن شیشه‌ای بو و طعم مایعات درون آن را تغییر نمی‌دهد و شستشوی درون آن نیز راحت‌تر است. از لحاظ نگه‌دارندگی نیز معمولا فلاسک‌های مسافرتی مخزن شیشه‌ای مدت بیشتری نوشیدنی‌های گرم درون خود را گرم نگه‌ می‌دارند. البته فلاسک‌های مخزن شیشه‌ای معایبی هم دارند که اولین آن‌ها عدم مقاومت در برابر ضربه و فشار می‌باشد که از این جهت در صورت شکستن شیشه ممکن است با مشکل مواجه شوید، زیرا که بسیاری از فلاسک‌ها خارجی هستند و ممکن است نتوانید شیشه مورد نظر را برای فلاسک خود به راحتی پیدا کنید. در نهایت نیز باید در نظر گرفت که بسیاری از فلاسک‌های قدیمی و به خصوص ایرانی این عیب را دارند که در برابر سرد و گرم شدن مایعات درون آن مقاوم نمی‌باشند و احتمال ترک خوردگی و شکستن در این مورد نیز برای آن‌ها وجود دارد. در نهایت اگر برای پیاده‌روی‌های کوتاه مدت و یا سفرهای شهری و حتی استفاده در مدرسه و دانشگاه و محل کار به فلاسکی مناسب احتیاج دارید فلاسک‌های مخزن شیشه‌ای می‌تواند گزینه‌ای مناسب باشند.
  • فلاسک با مخزن استیل: اولین موردی که در مورد فلاسک‌ مسافرتی با مخزن استیل می‌توان به آن اشاره کرد آن است که طبیعتا با توجه به جنس آن‌ها دارای مقاومت و دوام بالایی در برابر ضربه، فشار و سقوط از ارتفاع هستند. همچنین در نظر داشته باشید که فلاسک‌های مخزن استیل برخلاف مخزن شیشه‌ای، در برابر تغییرات ناگهانی دما نیز مقاوم هستند و در این مدل فلاسک از ترک خوردگی و شکستگی در صورت سرد و گرم شدن خبری نیست. علاوه بر آن طبیعی است که دارای مقاومت در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی نیز هستند. این فلاسک‌ها که سنگین‌تر از انواع دیگر نیز هستند بیشتر مناسب برای سفر‌های کوهستانی، فعالیت‌های ورزشی و شرایطی می‌باشند که شما احتیاج به مراقبت بیشتری برای نگهداری وسایل خود دارید.
  • جنس بدنه فلاسک مسافرتی: همان‌طور که در بالاتر هم گفتیم فلاسک‌های مسافرتی از جنس‌های مختلف شیشه، پلاستیک، ترکیبی از شیشه و پلاستیک، سرامیک و آلیاژ‌های فولادی ساخته شده‌اند. با توجه به نوع کاربری و انتظاری که از فلاسک‌ خود برای کمپینگ‌های متفاوت دارید باید در مورد انتخاب آن‌ها دقت کنید. به طور مثال از لحاظ مقاومت و کارایی فلاسک‌های ساخته شده توسط کمپانی استنلی دارای طراحی ساختی هستند که حتی در برابر اصابت گلوله و آتش‌سوزی هم بسیار مقاوم می‌باشند زیرا اولین بار برای ارتش آمریکا ساخته شده و مصرف نظامی داشته‌اند. در انتخاب جنس بدنه فلاسک مسافرتی هم در نظر داشته باشید که برای سفر‌های طبیعت‌گردی با خودرو و کمپینگ‌های چند روزه بهتر است از فلاسک با بدنه استیل و برای پیاده‌روی‌های کوتاه مدت و حتی کوه‌نوردی‌های ساده می‌توانید از فلاسک‌های بدنه شیشه‌ای یا پلاستیک استفاده کنید.

 

نحوه باز شدن در فلاسک مسافرتی

 

نحوه باز شدن در فلاسک مسافرتی

در مورد در فلاسک مسافرتی نیز باید در نظر داشت که علاوه بر طراحی ساخته شده برای خروج مایعات، واشر‌های به کار رفته در آن از موادی استفاده شده باشد که مانع تغییر طمع و بوی مایعات درون آن شود و از نشتی نوشیدنی‌ها جلوگیری کند. در مورد نحوه باز و بسته شدن در فلاسک مسافرتی هم ما معمولا با سه مدل بازشوندگی رو به رو هستیم؛ پیچی، دکمه ای و ضامن دار.

مدل‌های ضامنی معمولا به وسیله یک ضامن در خروجی فلاسک را باز و بسته می‌کنند که کاربری بسیار راحتی دارند اما در دراز مدت ممکن است بر اثر ضربه و یا شکستن ضامن با مشکل رو به رو شوید. نوع بعدی از فلاسک‌های مسافرتی، فلاسک‌های دکمه‌ای یا فشاری هستند که خروج مایعات با فشار دادن دکمه‌ای صورت می‌گیرد که نسبت به مدل ضامن‌دار بادوام تر است و امکان خرابی کم‌تری وجود دارد، ولی مدل‌های دکمه‌ای هم ممکن است در دراز مدت با لق‌شدگی و چکه کردن مایعات مواجه شوند. مدل آخر نیز فلاسک‌های مسافرتی پیچی هستند که تقریبا مرسوم‌ترین و بادوام ترین نوع فلاسک مسافرتی می‌باشند و در برابر فشار و ضربه آسیب کمتری می‌بینند و همچنین مایعات درون خود را مدت بیشتری گرم نگه می‌دارند.

 

حجم و ظرفیت داخلی فلاسک مسافرتی

 

یکی از مهم‌ترین معیار‌ها در انتخاب فلاسک، اندازه و حجم آن است که باید متناسب با سفری که پیش رو دارید و تعداد افرادی که همراه شما هستند انتخاب شود. ظرفیت فلاسک‌هایی که کاربری نوشیدنی قابل حمل دارند معمولا از نیم لیتر تا 3 لیتر دسته‌بندی می‌شوند. برای سفر‌های انفرادی معمولا تا یک لیتر و برای مسافرت‌های خانوادگی و فلاسک‌های چند نفره تا 3 لیتر ظرفیت مناسب می‌باشد. لازم به ذکر است که هرچه اندازه فلاسک بزرگ‌تر و ظرفیت مخزن بیشتری داشته باشند طبیعتا میزان نگهدارندگی دمای بیشتری هم دارند. همچنین توجه داشته باشید که فلاسک‎‌های زیر یک لیتر در دسته‌بندی ماگ و قمقمه هم قرار می‌گیرند.

 

بهترین برند‌های تولید فلاسک مسافرتی

 

برند‌های فلاسک مسافرتی

کمپانی‌های بسیاری برای ساخت فلاسک، قمقمه، ماگ و سایر محصولات نگهدارنده مایعات گرم و سرد اقدام می‌کنند. بسیاری از این کمپانی‌ها برند‌های مطرح ساخت محصولات طبیعت‌گردی و کمپینگ هستند و فلاسک مسافرتی ساخته شده توسط آن‌ها طبیعتا از کیفیت و داوم بالاتری برخوردار است و طراحی شده برای شرایط خاص و کمپینگ هستند. فلاسک مسافرتی اولین بار در سال 1892 میلادی اختراع شد و مخترع آن یک شیمیدان اسکاتلندی به نام سر جیمز دیوئر بود. نخستین تولید تجاری فلاسک مسافرتی هم در سال 1904 توسط شرکت آلمان ترموس روانه بازار شد و به همین دلیل این ظرف به ترموس و یا فلاسک دوئر هم شهرت پیدا کرده است.

بعد از آن کمپانی‌های مطرح دیگری روی کار آمدند که به صورت حرفه‌ای‌تر روی فلاسک مسافرتی کار کردند که از جمله آن‌ها می‌توان به برند نام آشنای استنلی اشاره کرد که علاوه بر تولید انواع فلاسک، قمقمه و ماگ مسافرتی سایر تجهیزات طبیعت‌گردی و کمپینگ را هم تولید می‌کند. کمپانی استنلی در سال 1913 توسط Wiliam Stanley Junior در آمریکا تاسیس شد. وی در همان سال بطری‌های عایق دوجداره و تمام استیل را ابداع و تولید کرد و در سال 1915 ساخت ظروف حمل غذا را آغاز کرد که این محصولات مورد استفاده نیروی‌هوایی، نیروی‌دریایی، بیمارستان‌ها و شرکت‌های راه‌آهن آمریکا قرار گرفت. فلاسک مسافرتی ساخته شده توسط این برند به جهت استفاده در نیروی نظامی آمریکا ساخته شده از آلیاژ‌های فولادی است و دارای دوام و مقاومت بالایی در برابر ضربه، فشار، سقوط از ارتفاع و خط و خش می‌باشد. همچنین برند‌های مطرح دیگری در بازار جهانی تولید فلاسک‌های مسافرتی وجود دارند که از آن جمله می‌توان به برند سیگ با سابقه 100 ساله اشاره کرد که فلاسک‌های بدنه فلزی ساخت این کمپانی به جهت سبکی و جمع و جور بودن مناسب برای کوه‌نوردی و تفریحات کوهستانی نیز می‌باشند.

 

نکات مهم در استفاده از فلاسک مسافرتی

 

خیلی از افراد معتقدند درجه‌بندی‌های روی فلاسک‌ها واقعی نمی‌باشند و فلاسک مسافرتی مدت کمتری مایعات درون آن را گرم و سرد نگه می‌دارد. ولی درست‌تر آن است که بگوییم فرقی نمی‌کند از چه برندی فلاسک مسافرتی خریداری نمایید، اگر به درستی از فلاسک خود استفاده نکنید ممکن است حداکثر کارایی از این ظرف را بدست نیاورید. به همین دلیل در ادامه به نکاتی کلیدی می‌پردازیم که در استفاده بهتر از فلاسک مسافرتی شما موثر باشد:

  • همواره بهتر است بیش از  90 درصد از ظرفیت فلاسک خود را پر کنید.
  • در فلاسک را فقط در مواقع استفاده باز نگه دارید.
  • در هنگام خرید حتما دقت کنید که جداره داخلی از بدنه جدا نباشد.
  • فلاسک را بعد از استفاده، با فرچه مخصوص بشویید تا بو و طعم قبلی ماندگار نشود.