ظروف مسافرتی و انواع آن
برای شروع این مقاله ابتدا باید بدانیم که آیا در همه سفرهای طبیعتگردی نیاز به ظرف داریم؟ نیاز به ظروف مناسب در مسافرتهای کمپینگ که واضح است و نیازی به توضیح ندارد. اما آیا اگر قصد عزیمتی چند ساعته به یکی از قلههای حومه محل سکونت خود را داریم نیز حتما باید با اضافه کردن ظروف و غذا، کوله خود را سنگینتر کنیم و یا با اتکا به توان فیزیکی و بنیه میتوانیم دل را به دریا بزنیم و راهی کوهستان بشویم؟
برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید بدانید که یک ساعت راهپیمایی در سربالایی بهصورت میانگین چیزی حدود ۴۰۰ الی ۵۵۰ کالری میسوزاند و این عدد با افزایش شیب و افزودن صخرههای صعبالعبور به مسیر افزایش مییابد. سوزاندن این میزان کالری نشان دهنده فشار زیادی است که بدنتان در زمان کمی متحمل میشود درنتیجه اگر نمیخواهید عضلات بدنتان تحلیل برود یا بدتر از آن با پایین آمدن ناگهانی قند یا فشار مواجه شوید، توصیه میشود هر یک الی نهایتاْ سه ساعت یک بار یک غذای کوچک که شامل مقداری کربوهیدرات باشد مصرف کنید. نیاز به نوشیدن آب نیز بهخصوص در زمان تعریق بر هیچکس پوشیده نیست و اگر به این نیاز بدنتان پاسخ ندهید ممکن است به مشکلهای زیادی نظیر بیماریهای کلیوی دچار شوید، در نتیجه به همراه داشتن یک ظرف نظیر قمقمه، فلاسک و ماگ نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
همانطور که در بندهای بالا اشاره شد شما در سفرهای مختلف، کوتاه یا طولانی، نیاز به حمل آب و غذا دارید. حالا میرسیم به مسئله انتخاب ظروف مسافرتی که فاکتورهای بسیاری در آن دخیل هستند و هرکدام از این فاکتورها برای پاسخ به یک نیاز و حل یک مشکل مطرح شده است. در ادامه به چند فاکتور مهم اشاره میکنیم.
فهرست مطالب |
یکی از این فاکتورها که بسته به نوع سفر و مقصدی که در نظر دارید متفاوت است، ابعاد و وزن میباشد. برای مثال اگر تا خود مقصد سوار بر خودرو هستید، محدودیت کمتری برای وزن و سایز دارید، اما اگر مقداری از مسیر را بخواهید پیاده بروید سایز این وسایل برای شما حائز اهمیت میشود و از ظروف تاشو و یا ظروفی که در یکدیگر قرار میگیرند تا حجم کمتری اشغال کنند استقبال خواهید کرد و چنانچه این مسیر طولانی و یا صعب العبور باشد وزن آن نیز برایتان اهمیت پیدا میکند. در نتیجه نوع بسته بندی و قرار گرفتن ظروف و یا تاشو بودن آن نیز یک فاکتور اساسی دیگر است که حتما در هنگام خرید باید به آن توجه کنید.
در مبحث ابعاد و وزن، ظروف سیلیکونی، آلومینیومی و پلاستیکی میتوانند گزینههای مناسبی باشند که هرکدام ویژگیها و معایبی دارند. برای مثال ظروف پلاستیکی در برابر حرارت ایمن نیستند و ظروف آلومینیومی ممکن است در برابر مواد اسیدی آسیبپذیر باشند یا به راحتی خط و خش بردارند، مگر آنکه رویه دیگری به آن اضافه شده باشد. لازم به ذکر است که بر روی اکثر ظروف مسافرتی موجود در بازار وزن و ابعاد آن نوشته شده ولی همیشه کمترین اعداد، نشاندهنده بهترینِ آنها نیست و باید در حین انتخاب به سایز اجاق گاز مسافرتی خود نیز توجه داشته باشید.
از دیگر نکاتی که باید به آن توجه داشت، مقاومت و عمر وسایل است که آیا در برابر ضربات به راحتی حالت میگیرند یا میشکنند یا مقاومت بالایی از خود نشان میدهند. برای مثال آیا حاضر هستید در کمپینگ از ظروف شیشهای استفاده کنید و اطمینان دارید که در مسافرت هیچگونه ضربهای به آنها وارد نمیشود؟
فاکتور دیگری که باید به آن اشاره کنید، عدم تغییر طعم غذا توسط ظرفی است که میخواهید آن را درونش قرار دهید، برای مثال ظروف آلومینیومی و برخی دیگر از ظروف فلزی اگر لایه دیگری روی آنها قرار نگرفته باشد میتواند مزه برخی از غذاها را تغییر بدهد که اصلاً خوشآیند نیست.
علاوهبر نکات فوق مسائل بسیار دیگری نیز مانند نچسب بودن ظروف وجود دارد که در هنگام خرید باید به آنها توجه کنید. تعداد زیادی از این نکات مرتبط با جنس بهکار رفته در تولید این ظروف است؛ در ادامه مروری به برخی از پرکاربردترین انواع این ظرفها خواهیم داشت.
بررسی برخی از انواع پرکاربرد ظروف مسافرتی
ظروف پلاستیکی
این ظروف بسیار سبک و ارزان هستند و اکثر آنها برابر خوردگی مقابل اسید نیز مقاومت قابل قبولی دارند اما به هیچ عنوان مناسب پخت و پز نمیباشند و در برابر حرارت به سادگی آسیب میبینند. درنتیجه اگر قصد دارید فقط برای سرو غذا از این ظروف استفاده کنید و نمیخواهید چیزی درون آن بپزید گزینه مناسبی را انتخاب کردهاید، البته قبل از استفاده مطمئن شوید که ظرف مورد نظرتان فاقد مواد مضر BPA باشد.
ظروف آلومینیومی
ظروف آلومینیومی نیز بسیار سبک هستند و در برابر حرارت نیز مقاومت بالایی دارند این ظروف گزینه مورد علاقه بسیاری از طبیعتگردها هستند اما بی عیب و نقص نیستند. سطح ظروف آلومینیومی به راحتی خط و خش برمیدارد و ممکن است غذا روی آن بچسبد و یا طعم غذا را عوض کند؛ معمولاً برای حل این مشکلات از لایه تفلون روی آن استفاده میکنند یا از نوع دیگر آن که معروف به آلومینیوم فشرده است استفاده میشود.
ظروف استیل
این نوع ظرفها بسیار مقاوم هستند و از استحکام بالایی برخوردارند. همچنین به راحتی خط و خش برنمیدارند و با حرارت نیز مشکلی ندارند؛ اما بزرگترین مشکلی که دارند وزن بسیار زیاد آن است. علاوهبر این مشکل ممکن است حرارت بهصورت یکسان روی آن پخش نشود و یک سمت غذا ته بگیرد در صورتی که سمت دیگر خوب نپخته باشد؛ البته این نوع ظروف برای نگهداری غذا بسیار مناسب هستند و در ظرف غذا برندهای محبوبی مانند استنلی نیز از آنها استفاده میشود.
ظروف تفلونی
مهمترین ویژگی ظروف تفلونی نچسب بودن آن است که اهمیت فراوانی در طبخ غذا دارد، ضمن اینکه شستشوی آن نیز بسیار آسانتر از سایر ظروف است. اما بسته به نوع آن ممکن است همچنان مجبور باشید با مشکل وزن بالا دست و پنجه نرم کنید و از آن مهمتر به سادگی خراشیده میشود. اگر قصد دارید در سفر خود از این گونه ظروف استفاده کنید نباید از قاشق و چنگال غیر فلزی غافل بمانید.
ظروف تیتانیوم
این ظروف در میان کوهنوردان بسیار محبوب است و از ویژگیهای مثبت فراوانی برخوردار است. سطحی نچسب دارد، در مقابل حرارت مقاوم است، به راحتی خراش برنمیدارد و گرما روی سطح آن به صورت یکنواخت پخش میشود. اما این ظرفها نیز مانند سایر ظروف عاری از نکته منفی نیست و شاید بزرگترین نکته منفی آن، قیمت بالای آن باشد.
ظروف سیلیکونی
این ظروف نیز مانند ظروف تیتانیومی سبک، بادوام و مقاوم در برابر حرارت هستند، باطبیعت سازگارند و به راحتی نیز آسیب نمیبینند. ویژگی برجسته دیگر این ظروف انعطاف بالای آن است که موجب میشود بتوانید آنها را تا کنید که خود این ویژگی میتواند یکی از معایب آن نیز باشد و انعطاف زیاد بهخصوص در هنگام طبخ غذا ممکن است برای برخی آزاردهنده باشد.
ظروف چدنی
ظروف چدنی نیز از هر جهت مناسب هستند و حس و حال پختن غذا در خانه را میتواند به شما انتقال بدهد. اما تنها نکتهای که باید در خرید ظروف مسافرتی به آن اشاره کنیم مربوط به زمان طبخ یا سرو غذا نمیباشد بلکه همانطور که در بالاتر نیز مفصل به آن اشاره کردیم وزن نیز یک فاکتور اصلی بوده و اصلیترین مشکل در انتخاب این گزینه میباشد.
ظروف روحی
ظروف روحی نیز در بین کوهنوردان بسیار پرمخاطب است، این ظروف وزن بسیار پایینی دارند، از قیمت مناسبی برخوردارند و در برابر حرارت نیز مقاوم هستند. اگر قصد استفاده از این ظروف را دارید نباید جایی که به آنجا سفر میکنید با مشکل کمآبی مواجه باشد، چرا که غذا، کف این ظروف میچسبد و شستشوی آن بسیار دشوار و زمانبر است.
جمعبندی
ظروف مسافرتی، بنا به سختیها و محدودیتهایی که مسیر برای شما درست میکند تفاوتهای بسیاری با ظروفی دارند که در منزل استفاده میکنید. در مقاله فوق به برخی از فاکتورهایی که در حین خرید ظروف مسافرتی باید به آنها توجه کنید اشاره شد و به مزایا و معایب برخی از انواع آنها پرداختیم تا بتوانید بسته به نیاز خود بهترینها را انتخاب کنید.
اگر قصد خرید ظروف مسافرتی دارید، آفرودبازار لیست متنوعی از این محصولات را در دسترس شما قرار داده تا با مقایسه آنها بتوانید گزینه مدنظر خود را پیدا کنید و بهترین خرید ممکن را انجام دهید.