کوله‌پشتی کوهنوردی:

اگر دوست‌دار طبیعت هستید و همواره در حال سفر کردن و کوهنوردی می‌باشید پس اهمیت یک کوله‌پشتی استاندارد را به خوبی می‌دانید. ما در این جا کلیه اطلاعات راجع به خرید یک کوله‌پشتی کوهنوردی خوب را برای شما فراهم کرده‌ایم تا هر آنچه نیاز است راجع به آن بدانید و با توجه به اینکه کوله‌های کوهنوردی می‌توانند بسیار گران قیمت باشند و تنوع آن‌ها در فروشگاه‌های مختلف بسیار زیاد است، پس ممکن است در انتخاب خود غرق شوید. حتما این مقاله را به دقت مطالعه کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید و پولتان را خرج خرید یک کوله‌ی متناسب با نیازهای خود نمایید.

در قسمت زیر ویدیویی قرار دادیم که حتما قبل از شروع مقاله به دقت ببینید و سپس مقاله را مطالعه کنید، بعد از خواندن مقاله حتما می‌توانید بهترین انتخاب را در خریدتان داشته باشید.

 

 

چهار شاخصه‌های مهم انتخاب کوله‌پشتی:

  • حجم وظرفیت

  • جنسیت کوهنورد

  • نوع فعالیت یا برنامه

  • طراحی و ساختار کوله‌پشتی

در بخش زیر هر کدام را به طور جداگانه توضیح داده و سعی کرده‌ایم نکات مربوط به هرکدام را به دقت بررسی کنیم.

حجم و ظرفیت کوله‌پشتی:

یکی از مهم‌ترین معیارهای خرید کوله‌پشتی حجم و ظرفیت کوله می‌باشد که برحسب لیتر یا اینچ مکعب ارزیابی می‌شود. شما باید بسته به طول سفر خود و وسایلی که می‌خواهید با خود حمل کنید، حجم کوله را انتخاب نمایید. هر چقدر حجم یک کوله بیشتر باشد، تجهیزات بیشتری نیز می‌توانید با خود حمل کنید. اگر در سفرتان نیاز به تجهیزات زیادی ندارید پس به سراغ کوله‌های خیلی بزرگ نروید.

کوله‌ها برحسب طول سفر و مدت زمان مصرف، سایزبندی می‌شوند که در قسمت زیر به توضیحات هر کدام به صورت جداگانه می‌پردازیم.

 

یک شب کوله‌های کمتر از 30 لیتر:

این کوله پشتی‌ها بیشتر برای دوچرخه‌سواری و یا پیاده‌روی در جاده یا مسافت‌های کم، کوهنوردی‌های کوتاه مدت که نیاز به وسایل و تجهیزات زیادی ندارند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کوله پشتی 12 لیتری Lowe alpine

 

 

کوله های کمتر از 30 لیتر

 

 

 

 

 

1 تا 3 شب (30 تا 50 لیتری):

برای یک سفر آخر هفته‌ای یک تا سه روزه، پیشنهاد ما برای شما، انتخاب کوله‌پشتی 30 تا 50 لیتری می‌باشد.

شما به راحتی می‌توانید وسایلی همچون چادر، کیسه خواب، ظروف و ... به همراه خود داشته باشید.

البته همیشه یادتان باشد که در تمام سفرها، از بردن لوازم اضافی و سنگین کردن کوله اجتناب کنید.

*چک لیست کالاهای خود را حتما بنویسید.

کوله پشتی 30 تا 50 لیتر

 

 

کوله های 30 تا 50 لیتر

 

 

 

 

 

 

3 تا 5 شب (50 تا 80 لیتری): بزرگترین تفاوت بین تعطیلات کوتاه آخر هفته با یک مسافرت چند روزه، در میزان غذا و وسایل مورد نیازی است که باید همراهمان باشد. اصولا در سفرهای چند روزه به غذا و امکانات بیشتری نیاز دارید، پس بهترین انتخاب برای این سفرهای چند روزه کوله پشتی‌های 50 تا 80 لیتری می‌باشد. معمولا این کوله‌ها جزء پرطرفدارترین کوله‌های کوهنوردی محسوب می‌شوند که برای کوهنوردی و سفرهای چند روزه فوق‌العاده است و شما می‌توانید با خیال راحت کلیه ابزارآلات و تجهیزات، وسایل مورد نیاز و مواد خوراکی خود را به همراه داشته باشید.

 

کوله پشتی 50 تا 80 لیتر

 

 

 

 

کوله های 50 تا 80 لیتر

 

 

 

بیشتر از 5 شب (80 تا 110 لیتر): سفرهای طولانی بیشتر از چند روز و حتی سفرهای زمستانی در فصول سرد، نیاز به کوله‌های بزرگتر و وسایل اضافه‌تری دارند. این کوله پشتی‌ها دامنه‌ای فراتر از 70 لیتر داشته و اصولا گنجایشی بین 80 تا 110 لیتر دارند. اصولا از آن‌ها برای سفرهای حرفه‌ای و یا گروهی استفاده می‌شود و با توجه به حجم بالای آن‌ها، می‌توان هر تجهیزات و ابزارآلات تخصصی مورد نیاز را با خود ببرند.

کوله پشتی کوهنوردی بزرگ

 

 

 

کوله های بالای 80 لیتر

 

 

 

 

حال با توجه به اینکه با حجم‌های مختلف کوله‌پشتی آشنا شدید اینک به توضیح چگونگی انتخاب حجم مناسب کوله پشتی با توجه به آناتومی و فیزیک بدنی می‌پردازیم.

 

انتخاب حجم مناسب کوله پشتی با توجه به آناتومی و فیزیک بدنی:

مهمترین شاخصه برای پیدا کردن حجم مناسب کوله‌پشتی، آشنایی با فیزیک بدنی خودتان است. برای این آشنایی نیاز است که اندازه طول نیم تنه و طول لگن خود را بدانید که ما در قسمت زیر به شما اصول اندازه‌گیری استاندارد را به طور کامل آموزش می‌دهیم.

 

طول نیم تنه یا Torso Length:اندازه گیری طول نیم تنه

  • برای اندازه‌گیری طول نیم‌تنه صاف بایستید و سر خود را جلو بگیرید به گونه‌ای که برآمدگی استخوانتان معلوم شود. این برآمدگی مهره 7 گردن شما می‌باشد که محل دقیق آن بالای نیم‌تنه قرار دارد.

 

  • انگشت اشاره را به سمت جلو و انگشت شصت خود را (مطابق شکل) به سمت بیرون قرار دهید و یک خط فرضی بین شصت‌های خود قرار دهید.

 

  • از یکی از دوستان خود کمک بگیرید تا فاصله‌ی بین خط فرضی بین دو انگشت شصت و مهره هفتم گردن شما را اندازه‌گیری کند این اندازه، طول نیم‌تنه شما می‌باشد.

 

                                   

 

طول لگن یا Hip Size:اندازه گیری طول لگن

یکی دیگر از معیارهای مهم در انتخاب سایز کوله پشتی، طول لگن می‌باشد، زیرا 80 درصد وزن و فشار کوله‌پشتی بر روی لگن فرد وارد می‌شود. بنابراین مناسب بودن سایز کمربند یک شاخصه مهم محسوب می‌شود.

 

  • برای اندازه‌گیری طول لگن خود باید متر را مطابق شکل، بالای لگن خود قرار دهید. معمولا این خط بالای کمربند شما قرار دارد. بسیاری از کوله‌ها قابلیت تنظیم ارتفاع دارند و حتما در هنگام خرید حواستان به سایز نیم تنه خود باشد.

 

  • اگر در اندازه‌گیری سایز خود مشکل دارید حتما با فروشندگان و یا مشاوران خرید صحبت کنید و راهنمایی بگیرید.

 

 

 

جدول محاسبه سایز کوله‌پشتی برحسب سایز نیم‌تنه

تا 38 سانتی‌متر

Extra Small

بین 38 تا 43 سانتی‌متر

Small

بین 43 تا 50 سانتی‌متر

Medium

بیشتر از 50 سانتی‌متر

Large

 

وزن بار:

یکی دیگر از نکات مهم انتخاب کوله پشتی وزن بار نیز می‌باشد. همیشه به این نکته توجه داشته باشید که ممکن است دو کوله پشتی حجم یکسانی داشته باشند اما قابلیت تحمل وزن‌های آن‌ها مختلف باشد.

معمولا کوله‌پشتی‌های سنگین‌تر قدرت تحمل وزن بیشتری نیز دارند مگر اینکه از جنس، یا تکنولوژی‌های خاصی ساخته شده باشند. همیشه مراقب وزنی که قرار است در مدت زمان طولانی حمل کنید باشید؛ اصولا کارشناسان حداکثر وزن قابل تحمل توسط افراد را کمتر از 25 درصد وزن فرد تخمین زده‌اند تا به بدن آسیبی وارد نشود.

جنسیت کوهنورد:

بسیاری از کمپانی‌های مطرح کوله پشتی‌های کوهنوردی را براساس آناتومی مرد و زن، طراحی جداگانه‌ای کرده‌اند که هر کدام بسته به نوع جنسیت آن‌ها، ظاهر و ویژگی‌های متفاوتی دارند که در اینجا به ذکر آن می‌پردازیم.

کوله پشتی خانم‌ها:

از آنجا که خانم‌ها به نسبت مردان استخوان‌بندی ریزتر، ظریف‌تر و سرشانه‌های کوچکتری دارند پس طراحی کوله‌پشتی‌های خانم‌ها به گونه‌ای است که قسمت نیم‌تنه آن‌ها کوتاه‌تر و طول کشیده‌تری دارند و با ظاهری قوسی شکل تا روی استخوان لگن می‌نشینند، بندهای کوله به هم نزدیک‌ترند تا هرگونه فشار در ناحیه سینه را کنترل کنند. همچنین لبه‌های نرم این کوله‌ها، مانع از فشار زیاد بر شانه‌ها می‌شود. همچنین با توجه به آناتومی بدن بانوان، دور کمر این کوله پشتی‌ها اصولا مخروطی شکل هستند.

کوله پشتی بانوان

 

 

ویژگی منحصربه‌فرد کوله‌پشتی بانوان:

1. طول نیم‌تنه (Torso Lenght) کمتری دارند.

2. بندهای شانه‌ای کوله پشتی به هم نزدیک هستند.

3. کمربند کمری کوله حالت مخروطی شکل گرفته وکمر بانوان را به طور کامل در بر می‌گیرد.

 

 

 

 

 

 

این نکته را هم بدانید که بسیاری از آقایان که اندامی کوچکتر دارند نیز می‌توانند از کوله پشتی‌های بانوان استفاده کنند و خانم‌هایی که استخوان بندی درشت دارند، نیازی نیست حتما از کوله‌پشتی بانوان استفاده کنند. در کل حتما سایز نیم‌تنه خود را با کوله مورد نظر خود مطابقت دهید.

البته طراحی بعضی از کوله‌ها به صورت UniSex می‌باشد که برای بانوان و آقایان به صورت مشترک قابل استفاده می‌باشد.

 

کوله‌پشتی‌ها برحسب نوع فعالیت:

 

(Hiking /Trekking) کوله پشتی کوهنوردی:کوله پشتی کوهنوردی

همانطور که از اسم این کوله‌پشتی‌ها پیداست، برای کوهنوردی و پیاده‌روی‌های نسبتا طولانی طراحی شده‌اند. شکل ظاهری این کوله‌ها به گونه‌ای است که دارای یک محفظه بزرگ برای وسایل و سایر اشیا هستند و در اطراف کوله، جیب‌های کمتری مشاهده می‌شود. بزرگترین شاخصه این کوله پشتی‌ها، بافت تهویه‌دار در پشت آن‌هاست که طراحی این بافت‌ها به گونه‌ای است که در حین فعالیت و در زمان عرق کردن، کلیه رطوبت را به خود جذب کرده و پشت کوهنورد را در همه حال خشک و خنک نگه می‌دارد. همچنین این بافت‌ها  باعث شده جریان هوا به طور متناوب در گردش باشد و تعریق را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

 

 

 

 

 

 

(Rock climbing) کوله‌پشتی‌های صخره‌نوردی:کوله پشتی صخره نوردی

 

طراحی این کوله‌ها به شکل بلند و باریک بوده است که اصولا پهنای آن از عرض کمر صخره نورد کمتر است و فرد به راحتی می‌تواند از میان صخره‌ها و شکاف‌ها عبور کند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کوله پشتی طبیعت گردی

(Travel) کوله‌های طبیعت‌گردی و مسافرتی:

این کوله‌پشتی‌ها دارای جیب و زیپ‌های متعددی هستند که در سایزها و شکل‌های مختلفی طراحی شده‌اند، اصولا این کوله‌ها دارای پوشش ضخیم و تهویه مناسب می‌باشند. حتی در بعضی از مدل‌ها کوله‌پشتی‌ی جداگانه کوچکی موجود است که می‌توان برای کمپینگ و مسافت‌های کم از آن استفاده کرد. اصولا این کوله‌ها دارای قدرت تحمل زیادی هستند حتی برخی از آن‌ها دارای چرخ و دسته می‌باشند.

 

 

 

 

 

 

 

کوله پشتی ورزش های زمستانی

(Snow Sport) کوله‌پشتی‌های ورزش‌های زمستانی:

این کوله پشتی‌ها از لحاظ ساختار بدنه بسیار شبیه کوله‌پشتی‌های کوهنوردی بوده و دارای حجمی بین 20 تا 45 لیتر می‌باشد. همچنین همانند کوله‌های کوهنوردی مجهز به کمربندهای قابل تنظیم و بندهای شانه‌ای نیز هستند. تنها تفاوت بارز این کوله‌ها این است که دارای محفظه‌ای برای حمل وسایلی مانند چوب اسکی، تبرهای‌یخی و ... می‌باشند.

 

 

 

 

 

 

 

 

کوله پشتی دوچرخه سواری

 

(Biking) کوله‌های دوچرخه‌سواری:

 

کوله‌های دوچرخه سواری اصولا سبک و راحت بوده و برای افزایش بازدهی دوچرخه‌سواران مورد استفاده قرار می‌گیرند. طراحی این کوله‌پشتی‌ها به این گونه است که دارای چند محفظه با دسترسی آسان برای نگهداری وسایل مورد نیاز دوچرخه‌سوار می‌باشند.

 

 

 

 

 

 

 

کوله پشتی نگه دارنده آب

(Hydration)کوله پشتی‌های نگهدارنده آب:

طراحی این کوله‌ها به این گونه است که دارای مخزن جداگانه برای نگهداری آب می‌باشند به طوریکه دوچرخه‌سوار می‌تواند به راحتی با یک دست و در حال دوچرخه‌سواری، از طریق نی که به مخزن آب متصل است آب بنوشد.

ویژگی‌های کوله نگهدارنده آب:

  • مخزن جداگانه‌ای برای ذخیره آب دارند.
  • نی از بالای کوله به مخزن آب متصل می‌شود.
  • بعضی از مدل‌ها مجهز به گیره یا حلقه‌ای برای نگه‌داشتن نی در قسمت بندهای شانه‌ای می‌باشند.

 

 

 

طراحی و ساختار کوله پشتی‌ها:

  • کوله پشتی‌های اسکلت‌دار (فریم‌دار)
  • کوله پشتی‌های بدون فریم و اسکلت

 

کوله پشتی اسکلت‌دار (فریم‌دار):

 

اسکلت و فریم داخلی:

طراحی برخی از کوله‌ها دارای اسکلت داخلی می‌باشند که به آن استحکام بالایی می‌بخشد و باعث می‌شود در بارگیری‌های زیاد مستحکم‌تر عمل کند. اگر بخواهیم راجع به کوله‌ها به طور کلی نظر دهیم، ایده‌آل‌ترین کوله‌پشتی‌های کوهنوردی برای صعودهای طولانی مدت و سنگین همین کوله‌های اسکلت‌دار هستند که به شما استحکام و امنیت زیادی برای حمل لوازم می‌بخشد. اما این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که اسکلت یا چهارچوب، موجب سنگین‌تر شدن کوله نیز می‌شود. پس اگر دنبال یک کوله‌پشتی سبک وزن می‌گردید، هیچ وقت دنبال کوله‌های اسکلت‌دار نباشید و به دنبال کوله‌های بدون فریم بروید.

 

اسکلت و فریم خارجی:

کوله‌های دارای اسکلت خارجی دارای ظرفیت و استحکام فوق‌العاده زیادی هستند و بیشتر برای حمل وسایل سنگین و بدون قاعده‌ای مثل کایاک بادی، کیسه خواب‌های بزرگ یا چادر پرکاربرد هستند. اسکلت این کوله‌ها اصولا از جنس آلومینیوم می‌باشد که وزن کمتری به کوله بدهد.

لازم به ذکر است که اصولا این فریم‌ها نظم خاصی به لوازم  داخل کوله می‌دهند و می‌توان وسایل را مرتب‌تر چیدمان کرد.

 

کوله پشتی های بدون فریم:

این کوله‌ها کاملا با وجود ظرفیت زیاد بسیار سبک و انعطاف‌پذیر بوده و برای پیاده‌روی‌های طولانی انتخاب خوبی محسوب می‌شوند. اکثر کوله‌پشتی‌ها به شکل بدون فریم طراحی شده و نسبت به کوله‌های فریم‌دار ارزان‌تر نیز هستند.

 

انواع کوله پشتی

 

کمربندها و بندهای شانه‌ای قفسه سینه:

یکی دیگر از شاخصه‌های مهم کوله‌پشتی‌های کوهنوردی، کمربندهای آن می‌باشد که موجب انتقال وزن کوله از شانه به باسن شده و از کمر درد و احساس خستگی در پیاده‌روی و کوهنوردی‌های طولانی جلوگیری می‌کند.

بندهای سینه (تصویر 2) فشار وارده روی قفسه سینه را کنترل کرده و موجب پایداری تجهیزات در پستی و بلندی‌ها شده و آن‌ها را سرجای خود ثابت نگه می‌دارد.

بندهای تنظیم:

بندهای تنظیم (تصویر 3) که در قسمت بالای شانه قرار دارند به شما این امکان را می‌دهند که کوله‌پشتی را روی بدن خود تنظیم کرده و قسمت بالای کوله را به بدن خود نزدیک کنید، تا از فشاری که به ناحیه کمر وارد می‌شود بکاهید.

بندهای فشرده‌سازی:

این بندها (تصویر 1) برای کاهش حجم کوله و فشرده‌سازی آن طراحی شده است. اگر کوله پشتی‌ها به طور کامل پر نشده باشند، می‌توان با فشرده سازی کوله از حجم آن کاست.

 

بندهای کوله پشتی

 

درب زیپ‌دار

دسترسی به کوله‌ها از طریق یک زیپ U شکل انجام می‌شود که معمولا طراحی این زیپ‌ها به دو گونه است:

  • درب زیپ‌دار از بالا

  • درب زیپ‌دار از جلو

درب زیپ‌دار از بالا:

اکثر کوله‌پشتی‌های بزرگ دارای دسترسی از بالا هستند که قابلیت تبدیل حجمی نیز دارند و در صورت لزوم با حجمی کمتر نیز قابل استفاده می‌باشند. در این کوله‌ها به خاطر زیاد بودن عمق کوله دسترسی به وسایل داخل سخت‌تر می‌شود و به خاطر چیدمان افقی وسایل، اگر به وسیله‌ای در انتهای کوله نیاز داشته باشید باید حداقل نیمی از وسایل را خارج کنید. برای رفع این مشکل نیز در کوله‌پشتی‌های بزرگ و متوسط برای دسترسی راحت‌تر به اجسام پایین کوله، در قسمت انتها نیز زیپی تعبیه شده که نیاز به باز کردن کل کوله‌پشتی نباشد.

 

درب زیپ‌دار از جلو:

این کوله‌ها دارای زیپ U شکل در قسمت جلوی کوله هستند، دسترسی به وسایل در این مدل‌ها راحت‌تر است اما به دلیل آسیب‌پذیری بالای زیپ در این مدل، اصولا برای حمل بارهای سنگین کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. برخی از کوله پشتی‌ها برای دسترسی  راحتتر به اجسام از هر دو زیپ استفاده می‌کنند.

درب زیپی کوله پشتی

 

جیب‌ها:

اصولا کوله‌ها دارای یک جیب زیپ‌دار اصلی، جیب‌های بیرونی برای نگهداری وسایل هستند که در این قسمت با آن‌ها آشنا می‌شویم و کاربرد آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

جیب‌های جانبی:

این جیب‌ها (تصویر 3) در کنار کوله هستند و برای نگهداری وسایلی مانند بطری آب، قطب‌نما و ... پرکاربرد بوده و دسترسی به این جیب‌ها بسیار راحت می‌باشد.

جیب کمری:

این جیب‌ها (تصویر 4) اصولا برای اقلام کوچک مانند گوشی‌همراه، GPS، تنقلات میان راه و ... بسیار مفید هستند و دسترسی به آن‌ها بسیار آسان است و می‌توان بدون پایین آوردن کوله‌پشتی از آن‌ها استفاده کرد.

جیب بیرونی:

این جیب‌ها (تصویر 2) اصولا نزدیک زیپ اصلی بوده و برای وسایلی که زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرند مانند کلاه، دستکش، هدلامپ، عینک آفتابی و ... بسیار پرکاربرد بوده. شما نمی‌توانید بدون پایین آوردن کوله‌ها از شانه، از این جیب‌ها استفاده کنید ولی می‌توانید به راحتی از کسی بخواهید وسایل مورد نیاز را از جیب‌تان خارج کند.

جیب‌های داخلی:

این جیب‌ها (تصویر 1) اصولا برای اشیای با ارزشی مانند کلید، کارت‌های اعتباری، پول و ... بسیار مفید هستند.

جیب‌های پنهانی و پشتی:

این جیب‌ها (تصویر 5) اصولا دارای ابعاد بزرگی بوده و در قسمت پشت کوله‌پشتی قرار دارند و با ساختاری توری شکل، برای نگهداری وسایل خیس و جداسازی آن‌ها از بقیه لوازم داخل کوله طراحی شده‌اند.

بندهای قابل اتصال:

این حلقه‌ها (تصویر 6) بسیار مورد توجه کوهنوردان بوده که از آن برای اتصال وسایل جانبی و ... استفاده می‌کنند. در بسیاری از کوله‌های پیشرفته و تخصصی، حلقه‌ای برای  اتصال عصای کوهنوردی به صورت جداگانه تعبیه شده است.

 

ویژگی های کوله پشتی

ساختار پشت کوله‌پشتی:

ساختار پشت کوله‌ها، دارای سیستم تهویه هوا بوده که به صورت بافت‌های توری شکل و فوم‌های بادی می‌باشند. طراحی این بافت‌ها به گونه‌ای است که در حین فعالیت و در زمان عرق کردن، کلیه رطوبت را به خود جذب کرده و پشت کوهنورد را در همه حال خشک و خنک نگه می‌دارد. همچنین این بافت‌ها باعث شده جریان هوا به طور متناوب در گردش باشد و تعریق را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. ساختار پشت کوله‌پشتی دارای دو مدل سیستم تنظیم می‌باشد که برخی از آن‌ها در حال استفاده و زمانی که بر روی دوش هستند می‌توان براساس فیزیک و ساختار بدنی تنظیم کرد و برخی دیگر ثابت بوده و قابلیت تغییر ندارند.

ساختار پشت کوله پشتی

 

مقاله راهنمای تنظیم کوله پشتی بر روی بدن را به دقت بخوانید تا بتوانید کوله‌پشتی خود را دقیق بر روی بدن خود تنظیم کنید همچنین ما به شما آموزش می‌دهیم که کوله خود را چگونه تمیز کنید.

فروشگاه آفرود بازار یکی از بزرگترین مجموعه‌ها در زمینه تامین تجهیزات کوهنوردی می‌باشد که با بهترین برندها فعالیت دارد.

برای مشاهده محصولات کوهنوردی در فروشگاه آفرودبازار کلیک نمایید.

آفرودبازار، هر آنچه خارج از جاده‌ها نیاز دارید و باید بدانید.